· 

Ik ben maar een schoonheidsspecialiste..

 

Een tijd terug las ik een tekst met de titel ik ben maar een schoonheidsspecialiste, als schoonheidspecialiste zijnde dacht ik ‘Maar een??’. Getriggerd als ik was las ik verder.. Het deed me terug denken aan enkele reacties die ik kreeg toen ik aan de opleiding begon. ‘Je doet schoonheidsverzorging? Leuk! Lekker maskertjes opsmeren enzo, model liggen voor je klasgenoten. Lijkt me heerlijk zo’n opleiding.’.  Maar wat niet altijd gezien wordt is dat de opleiding aan zich al veel meer inhoud heeft als in o.a. anatomie, fysiologie en pathologie. Oftewel  we moeten een ruime kennis hebben hoe het menselijk lichaam is opgebouwd, functioneert en daarnaast een analyserende rol ontwikkelen door middel van ziekteleer. Ook leren we natuurlijk alles over de huid, meer dan alleen het opsmeren van een lekker  maskertje.

 

Je blijft in ontwikkeling

 

Inmiddels zit ik bijna 10 jaar in het vak, waarvan 5,5 jaar een eigen salon. En nee, dat verveelt geen moment. Geen enkele dag is hetzelfde, geen behandeling is het zelfde en geen klant is hetzelfde. Als schoonheidspecialiste ben je nooit uitgeleerd, ik blijf me ontwikkelen en blijf leren. Je kennis moet steeds weer bijgeschaafd worden, je moet met de tijd mee gaan want die verandert. De omgeving verandert en daarmee de behoeftes van de klant. Je weet wat je product doet, je weet  welk product er bij de klant zijn/haar huid past. En behandelt met die reiniging, of die bepaalde crème niet alleen omdat deze zo fijn aanvoelt en het ontspant, maar ook omdat jij weet dat dit wat toevoegt aan de huid. Omdat jij weet dat dit product veilig is voor de huid van de klant en er nadien toonbaar verschil te zien is in de spiegel en de dagen daarop volgend.  Bovenal wil je het grootste orgaan van het menselijk lichaam met de grootste zorg behandelen, deze zit complex in elkaar en hiervoor is de juiste kennis nodig. Je hebt er immers maar één en daar zul je, je hele leven mee moeten doen.  

 

Psycholoog en hulpverlener

 

Iedere klant heeft zijn/haar eigen behoeftes van ontspannen, tot huidverbetering, tot de beste versie van jezelf worden. Want iedere persoon is uniek, iedere huid is uniek, iedere wens is uniek. Maar als schoonheidsspecialiste heb je ook die analyserende rol, bij verdachte plekjes bijvoorbeeld. Ben je de psycholoog en hulpverlener, wanneer het deurtje dicht gaat,de behandeling begint en de klant toch echt zijn/haar verhaal kwijt moet. Problemen  in de familie, relatie, ziek zijn, depressief zijn. Hoe mooi is het dat klanten mij in vertrouwen nemen en hun verhaal kwijt kunnen. Maar laten we het ook over de hele vrolijke gebeurtenissen hebben, nieuwe baan, het geluk weer vinden enz. Ik doe het met liefde en beoefen het vak schoonheidspecialiste vol passie iedere dag weer.

 

Organisatie talent

 

Had  ik al verteld dat je ook een gedegen planner moet zijn, om je agenda voor jezelf maar zeker ook  voor de klant passend te houden. Ook de administratie gaat niet vanzelf, ooit komt er vast een moment dat ik alles uit handen geef. Maar voor nu ben ik mijn eigen heuse boekhouder. En komt dat moment niet? Dan niet.. want ach ik ben maar een schoonheidspecialiste ;)

 

Contact

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.